RSS

duminică, 27 noiembrie 2011

Exercitiu de rabdare si daruire

Am cumparat mancare pentru pasarele, dimineata am pus un sacutel in copacul din fata camerei astfel incat, in timpul zilei, fiind ocupata cu diverse sa le si pot observa, admira cum vin si ciugulesc din mingiuta-hambar cu provizii pentru sezonul rece.
Cel de-al doilea saculet l-am agatat undeva in fata bucatariei, astfel ca atunci cand iau micul dejun sa ma bucur ca se mai hraneste cineva in acelasi timp cu mine. De mica mi-am dorit sa pot face lucruri pentru suflete mici, iata ca a venit momentul si ma bucur. Astept cu nerabdare ca inteligentele zburatoare sa gaseasca darul meu de Noiembrie si sa-l consume cu bucurie.
Am mai adaugat in agenda mea cate o jumatate de ora de joaca cu un motanel rasfatat foc. Este o altfel de terapie, o alta modalitate de petrecere a timpului atat pentru el cat si pentru mine. Amandoi avem nevoie de joaca. Am observat ca atunci cand stau prea mult in preajma oamenilor mai in varsta, prea mult insemnand cateva zile la rand, ba chiar o saptamana, imi pierd din energie.Le daruiesc lor prea mult iar pentru mine nu mai ramane aproape nimic. Astfel ca am nevoie de ceva suflete tinere in jurul meu pentru a reface echilibrul.

Daruirea incepe si se termina cu noi insine. Rabdarea la fel. Am mentionat pana acum doua cuvinte "grele".Ma tot macina urmatorul gand: am constatat ca respectul incepe de acolo de unde lucrurile se termina. Incepi sa arati respect cand incepi sa te eliberezi de lucrurile pe care nu le mai folosesti si nu le duci pe malul raului, la marginea padurii sau pe marginea drumurilor de tara ci le duci la tomberon insa nu cu ura,  nu cu scarba ca ai scapat in sfarsit de ceva inutil si cu un gand recunoscator, bucuros ca ai putut sa-ti achizitionezi ceva nou, mai bun, de actualitate si acum a venit momentul sa te desparti de vechea mobila din sufragerie, de vechiul frigider si asa mai departe. Ar putea fi si un exercitiu de desprindere de lucruri, de "multumesc ca te-am folosit atatia ani, acum insa, desi as putea sa te mai pastrez, a venit totusi momentul sa ne despartim". Desprindere senina si nu agatare incordata de lucruri pentru ca acest fel de a trai nu ne permite sa fim liberi, ne tine legati, ne pastreaza in proximitatea unui anumit tip de "sclavie", o sclavie a lumescului si nu a liberului arbitru.

Daca am reusit sa atingem acest nivel al respectului fata de lucruri poate intre timp germenele interior al respectului de sine si-a facut aparitia si usor, usor lucrurile o pornesc pe un fagas nou. Purtam cu noi o bijuterie rara - vointa, iar strans legata de aceasta este motivatia. Motivatia reprezinta acel ceva pentru care vrei sa te trezesti si sa incepi o noua zi. In noua "casa" este destul de dificil sa gasesti motive sa vrei sa vina o noua zi; "noua casa" apare desigur dupa ce ai decis sa vrei sa faci cateva schimbari esentiale si in acelasi timp destul de necesare. Schimbarile vizeaza de obicei atat interiorul cat si exteriorul. Este relativ usor sa-ti vopsesti parul in alta culoare, sa-ti schimbi garderoba insa este putin mai greu sa schimbi traseul pe care il foloseai adesea pentru a merge la serviciu, sa incetezi sa-ti mai verbalizezi gandurile despre colega de la birou, sa incepi sa fii mai atent la felul cum te comporti cu partenerul(a) (daca ii faci mai multe reprosuri decat cuvinte normale, calde), sa te intrebi daca esti un bun prieten pentru prietenii tai. Si da, este nevoie de multa, multa rabdare, intelegere, perseverenta, munca si desigur VOINTA.

Vrei sa scapi de kg in plus? Hmm...ai merge la sala dar nu prea ai bani, este si sezonul rece, ai gasit in cele din urma o oferta buna insa este departe de casa. Ai merge si nu ai merge, nu prea esti decis...Stop! Stop gandurilor inutile.Intreaba-te sincer: Vrei sa scapi de aceste kg? Esti dispus sa faci unele sacrificii pentru a obtine o frumoasa recompensa? Daca ai raspuns la aceste doua intrebari afirmativ, ramane doar sa incepi si nu maine, saptamana viitoare ci acum. Este ca o promisiune facuta tie insuti pe care o vei respecta daca tu consideri ca meriti sa fii respectat si astfel vei avea un motiv sa te trezesti dimineata si vei avea in ce investi aceasta energie cu care te trezesti si incepi ziua, altfel o vei consuma fie la filme, fie la discutii banale pe mess sau la cafea, fie pe  "facebox".

Vreau sa fac jogging. In ceea ce ma priveste, voi mai amana putin momentul startului pentru ca am nevoie de echipament. Mi-l voi achizitiona in curand si voi incepe sa invat o noua lectie: lectia efortului si a perseverentei.



0 comentarii: